Auteursfoto (c) Guus Schoonewille
- Dit evenement is voorbij.
Freek de Jonge over de roerige jaren zestig
De jaren zestig. Een roerig tijdperk waarin de kerk en religie nog allesoverheersend waren in het dagelijks leven. Grote gezinnen waren normaal, gemengd trouwen was taboe en boodschappen deed men bij winkeliers van de eigen zuil. Maar de jaren zestig staan tevens bekend als een periode van grote veranderingen. De invloed van de kerk werd minder omvangrijk. Tegelijk gingen vrouwen massaal aan de pil, werden heiligen overboord gegooid en werd homoseksualiteit voorzichtig bespreekbaar.
Vanaf 19 februari is de eerste tentoonstelling ooit over de grote religieuze veranderingen van de jaren zestig te bezoeken in Museum het Catharijneconvent in Utrecht: Van God Los? De onstuimige jaren zestig. In samenwerking met Museum het Catharijneconvent organiseert ILFU twee programma’s bij deze tentoonstelling, met auteurs die opgroeiden in de jaren zestig en voor wie die jaren materiaal bood voor hun boeken.
Freek de Jonge over de roerige jaren zestig
zondag 20 maart
14.00 – 15.00u
Auditorium Museum Catharijneconvent
Toegang: gratis bij aanschaf van een museumticket
Voor het bijwonen van dit evenement is een coronatoegangsbewijs nodig
Cabaretier Freek de Jonge is op zondag 20 maart aanwezig. Als domineeszoon in Friesland en Zeeland, student culturele antropologie in Amsterdam en iemand voor wie het toneel altijd lonkte, maakte Freek de Jonge de veranderingen van de jaren zestig uniek wijze mee. Hij bracht de afgelopen jaren twee delen van zijn memoires uit, Reikhalzend verlangen en Kom verder!. In zijn memoires exploreert Freek de Jonge met verbeeldingskracht het leven van zijn ouders en grootouders, een verhaal dat ons een voorbije wereld binnen voert waar het geloof intens wordt bevraagd en beleefd.
Gina van den Berg gaat met Freek de Jonge in gesprek over zijn memoires, opgroeien als domineeszoon en over de roerige jaren zestig.
Over Freek de Jonge
Aan het begin van zijn carrière vormde Freek de Jonge samen met Bram Vermeulen het duo ‘Neerlands Hoop in Bange Dagen’. Samen veranderden ze het aangezicht van het Nederlandse cabaret voorgoed. Daarna ging De Jonge solo verder en bleef zichzelf vernieuwen. Op de eerste twee delen van zijn memoires zullen nog twee delen volgen.
Lees hier meer over het andere programma in deze reeks: Oek de Jong over opgroeien in de jaren zestig.