Spring naar content

Over ILFU


De aftermovie van ILFU 2020

Het ILFU: een jong, vernieuwend en avontuurlijk literatuurfestival
Het ILFU is een jong en vernieuwend internationaal literatuurfestival. Het festival brengt verschillende grote literatuurevenementen van de afgelopen jaren en decennia samen. Vermengd met nieuwe programma-onderdelen is het ILFU een avontuurlijke viering van de literatuur en poëzie.

De eerste editie in deze vorm vond plaats van 15 tot en met 29 september 2018 op verschillende locaties door de hele stad. Het festival ontving toen 200 schrijvers, vertalers en artiesten als Julian Barnes, Becky Albertalli, Salman Rushdie, Selda Bagcan en John Irving. Ook opkomende, talentvolle schrijvers in verschillende genres zoals kinderboeken, poëzie en non-fictie stonden op het ILFU-podium. Nieuwe onderdelen waren onder meer De Utrechtse Boekenmarkt en Young Adult at ILFU.  Met ruim 21.000 bezoekers werd het ILFU meteen het grootste literatuurfestival van Nederland.

Naast het festival presenteert het ILFU ook door het jaar heen programma’s en evenementen zoals de Book Talks, Book Clubs en literaire cursussen via ILFU Academy.

 

Het festival in 2020
In 2020 vond ILFU van 24 september tot en met 1 oktober plaats. Het was een uitzonderlijke editie omdat we moesten meebewegen met de maatregelen die werden afgekondigd om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. ‘We need stories’ werd het motto van ILFU 2020. In tijden van verandering en onzekerheid zijn nieuwe verhalen broodnodig, dus vroegen we vijftig schrijvers een nieuw verhaal te schrijven over de tijd waarin we leven, hetgeen heeft geresulteerd in een online magazine dat dagelijks werd aangevuld met een nieuw verhaal. Deelnemende makers waren onder meer Vivian Gornick, Arnon Grunberg, Ghayath Almadhoun, Alejandro Zambra, Stefan Vanfleteren, Anna Woltz en Radna Fabias.
Er waren Book Talks (soms live, soms op livestream) met David Mitchell, Lionel Shriver, Raynor Winn, Isabel Allende, Michel Faber, Petina Gappah. Tevens kwamen tafelgasten Micha Wertheim, Tom Hofland, Roanne van Voorst, Ionica Smeets, Abdelkader Benali, Hagar Peeters en Maarten Steenmeijer.
Op het NK Poetry Slam werd Martje Wijers de Slampion 2020. Lemuel de Graav werd gekozen tot de winnaar van de Internationale Verhalenwedstrijd. De C.C.S. Crone Stipendia werden uitgereikt aan Lisa Weeda, Munganyende Hélène Christelle en Annet Schaap. De Belle van Zuylenring 2020 werd uitgereikt aan Margaret Atwood, die de daarbij behorende Belle van Zuylenlezing gaf. 

 

Een festival voor alle lezers
Het ILFU is een festival voor iedereen die zichzelf lezer noemt. Veel mensen bestempelen zichzelf misschien niet als lezer maar kijken wel naar Netflix-series en films gebaseerd op boeken. Of luisteren naar de teksten van muzikanten zoals Bob Dylan, winnaar van de Nobelprijs voor literatuur. Het ILFU zoekt alle uitingen van literatuur op en werkt daarom samen met allerlei partners zoals het Nederlands Film Festival, muziekfestival Le Guess Who?, Bibliotheek Utrecht en Theater Kikker. Het festivalhart bevindt zich in TivoliVredenburg waar veel van de programma’s plaatsvinden.

 

Literatuur centraal in Utrecht UNESCO City of Literature
In de twee weken van het festival biedt het ILFU literatuur een centrale plek in de maatschappij en in de openbare ruimte. Het festival vindt plaats op allerlei locaties in de stad Utrecht, een UNESCO City of Literature. Utrecht verkreeg deze titel eind 2017 als stad met een lange literaire geschiedenis en en bruisend literair klimaat. Als de grootste publieksmanifestatie onder de City of Literature vlag zet het ILFU zich in voor UNESCO’s Global Goals for Sustainable Development. Het festival streeft ernaar om een inclusief, duurzaam en toegankelijk festival te zijn.

 

Internationale erkenning
Het ILFU werd voor de eerste editie in 2018 genomineerd voor een International Excellence Award door de London Book Fair. Ook kreeg het festival het EFFE-label, toegekend door de European Festival Association van de Europese Unie.

Scroll naar boven