Auteursfoto (c) Marloes Bosch
- Dit evenement is voorbij.
Oek de Jong over opgroeien in de jaren zestig
De jaren zestig. Een roerig tijdperk waarin de kerk en religie nog allesoverheersend waren in het dagelijks leven. Grote gezinnen waren normaal, gemengd trouwen was taboe en boodschappen deed men bij winkeliers van de eigen zuil. Maar de jaren zestig staan tevens bekend als een periode van grote veranderingen. De invloed van de kerk werd minder omvangrijk. Tegelijk gingen vrouwen massaal aan de pil, werden heiligen overboord gegooid en werd homoseksualiteit voorzichtig bespreekbaar.
Vanaf 19 februari is de eerste tentoonstelling ooit over de grote religieuze veranderingen van de jaren zestig te bezoeken in Museum het Catharijneconvent in Utrecht: Van God Los? De onstuimige jaren zestig. In samenwerking met Museum het Catharijneconvent organiseert ILFU twee programma’s bij deze tentoonstelling, met auteurs die opgroeiden in de jaren zestig en voor wie die jaren materiaal bood voor hun boeken.
Oek de Jong over opgroeien in de jaren zestig
zondag 6 maart
14.00 – 15.00u
Auditorium Museum Catharijneconvent
Toegang: gratis bij aanschaf van een museumticket, reserveren niet nodig
Voor het bijwonen van dit evenement is een coronatoegangsbewijs nodig
Op zondag 6 maart is schrijver Oek de Jong te gast. Oek de Jong groeide op in deze onstuimige jaren zestig, en schreef over deze periode zijn grootse en omvangrijke roman Pier en oceaan, waarin hij het verhaal vertelt van Abel Roorda, diens ouders en grootouders, zijn jeugd in Friesland en Zeeland, én de grote veranderingen die Nederland onderging in de periode tussen de Hongerwinter van 1944 tot de welvarende jaren zeventig. In zijn roman komen de vraagstukken rondom religie en de normen en waarden van die tijd naar sterk naar voren.
Gina van den Berg interviewt hem over opgroeien in de jaren zestig, zijn literaire oeuvre in het algemeen en de roman Pier en oceaan in het bijzonder.
Over Oek de Jong
Oek de Jong is de schrijver van een oeuvre van romans, verhalen en essays. Zijn bekendste boeken zijn de romans Opwaaiende zomerjurken, Cirkel in het gras, Hokwerda’s kind, Pier en oceaan en Zwarte schuur. Van zijn werk werden ruim 600.000 exemplaren verkocht, het werd in negen landen vertaald en bekroond met de Reina Prinsen Geerligsprijs, F. Bordewijkprijs (2x), Busken Huetprijs, de Gouden Uil en de Boekenbon Literatuurprijs. Daarnaast werd hij vijfmaal genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en Gouden Uil.
Lees hier meer over het andere programma in deze reeks: Freek de Jonge over de jaren zestig.