Spring naar content

Yousra Benfquih

Foto © Mathias Hannes

Yousra Benfquih heeft een liefde voor recht (ze behaalde vorig jaar haar doctoraat, dat werd genomineerd voor de PhD Cup 2021 alsook voor de Max van der Stoel Human Rights Award), maar een nog grotere liefde voor woord.
In 2017 won ze de txt-on-stage wedstrijd Naft voor Woord – waarmee ze in de voetsporen treedt van eerdere laureaten als stadsdichters Maarten Inghels en Maud Vanhauwaert – en werd ze geselecteerd voor de schrijfresidentie van deBuren. Sindsdien is Yousra een vaste waarde in de Vlaamse spoken word scene. Dichtend stond ze reeds op talrijke podia – van de Roma en de Arenberg tot de Bozar en Theater aan Zee – waar ze steeds speelt met het evenwicht tussen donker en licht, tussen humor en ernst, tussen ongemak en ontroering.
Haar columns zag je al verschijnen in De Standaard, De Morgen, Knack en rekto:verso en op Radio 1, en in 2019 haalde ze de shortlist van de Joost Zwagerman Essayprijs.
In 2021 werd ze geselecteerd voor het Slow Writing Lab van het Nederlands Letterenfonds. In dat kader wil ze zich meer toeleggen op eigen werk. In 2022 gaat ze op de schrijfresidentie van Passa Porta in Somerset-Oost, Zuid Afrika, om aan haar debuut te werken.

Yousra Benfquih is jurylid bij het NK Poetry Slam.

Scroll naar boven