Spring naar content
Laden Evenementen

dinsdag 8 maart 2022 tot dinsdag 26 april 2022

19:00
Prijs: €265
Soort:

Locatie

ILFU, Achter de Dom 14
Achter de Dom 14 Utrecht

"Una en de leeuw" van de Britse schilder Briton Rivière. Una is een personage in Boek I van The Faerie Queene

  • Dit evenement is voorbij.

ILFU Academy: Cursus 16e-eeuwse Engelse poëzie lezen 

Praktische informatie

Met: Peter de Voogd
Data:
8 maart – 26 april (8 dinsdagavonden)
Tijd: 19:00 – 21:00 uur
Locatie: Achter de Dom 14
Kosten: 265,- (incl. reader met alle te lezen gedichten)

ILFU Members krijgen 5% korting op deze cursus

In deze cursus 16e-eeuwse poëzie lees je een selectie lyrische gedichten die geschreven werden ten tijde van Henry VIII en Elizabeth I, een van de rijkste periodes uit de Engelse dichtkunst. We lezen gedichten van onder andere Thomas Wyatt, Henry Howard, Earl of Surrey, Philip Sidney, Edmund Spenser en natuurlijk William Shakespeare. Alle gedichten worden aangeboden in een reader en middels close reading behandeld.
Peter de Voogd, emeritus-hoogleraar Engelse letterkunde, geeft deze cursus.

Thomas Wyatt, die overigens ook een rolletje speelt in de Wolf Hall-trilogie van Hilary Mantel, is vooral bekend geworden als een van degenen die nieuwe versvormen heeft geïntroduceerd in Engeland, met name het sonnet. Hij vertaalde en imiteerde Petrarca, en vond zo een eigen Engelse vorm voor het sonnet. Henry Howard wordt vaak in één adem genoemd met Thomas Wyatt, wiens werk hij erg bewonderde. Sir Philip Sidney en Edmund Spenser experimenteerden ook met dichtvormen en genres. Spensers meesterwerk is het epische gedicht The Faerie Queene, waar we maar even aan kunnen ruiken, want in de acht weken die we hebben zullen we ons vooral moeten richten op korte lyrische stukken. We besluiten met een selectie uit de prachtige sonnettencyclus van Shakespeare.

Aanmelden

Via dit formulier kun je je vrijblijvend aanmelden voor deze cursus. Half januari ontvang je meer informatie en een factuur per mail. 

Over eerdere cursussen van Peter de Voogd

‘Met heel veel plezier volgde ik meerdere poeziëcursussen bij Peter de Voogd. Naast het feit dat ik er veel leer vind ik het bovenal interessant en avontuurlijk om als groep gezamenlijk steeds dieper tot het gedicht en de dichter door te dringen. Ik fiets na afloop altijd opgetogen en geïnspireerd naar huis.’ (Noor van der Brugge)

Docent Peter de Voogd is emeritus-hoogleraar Engelse letterkunde en verzorgde binnen de ILFU Academy eerder cursussen over o.a. James Joyce en George Eliot en over Engelse, Ierse en Amerikaanse poëzie. 

Scroll naar boven