Spring naar content
Laden Evenementen

donderdag 7 april 2022 tot donderdag 9 juni 2022

19:00
Prijs: €265
Soort:

Locatie

ILFU, Achter de Dom 14
Achter de Dom 14 Utrecht

Les Sataniques - Félicien Rops via Wikimedia commons

  • Dit evenement is voorbij.

ILFU Academy: Cursus Romantiek en Realisme – Baudelaire en Flaubert

Het graf van de Romantiek: Charles Baudelaire en Gustave Flaubert

Docent: Maarten van Buuren
Data: 7 april – 16 juni 2022 (8 donderdagavonden van 19.00 – 21.00u, 12, 26 mei en 9 juni geen les)
Kosten: €265,- (excl. de roman Madame Bovary, incl. reader met gedichten)/ €285,- (incl. de roman Madame Bovary en reader met gedichten)
Locatie: Achter de Dom 14

In deze cursus lezen we Madame Bovary van Flaubert en een keuze uit de Bloemen van het kwaad van Charles Baudelaire.

Baudelaire en Flaubert waren aarts-romantici, maar ze kwamen te laat. Hun romantische idealen liepen stuk op de werkelijkheid van midden 19e eeuw: de periode van de Industriële Revolutie, van locomotieven, fabrieken en van een arbeidersproletariaat dat zich concentreerde in arbeiderswijken waar armoede, ziekten en misdaad welig tierden.

Baudelaire’s gedichten pendelen tussen het verlangen naar onbereikbare idealen en de depressie waarin het dagelijks leven hem gevangenhield.

Het wereldbeeld van de jonge Emma Rouault in de roman Madame Bovary wordt bepaald door de lectuur van kasteelromans. Als ze trouwt met de brave dorpsarts Charles Bovary is ze ontgoocheld. Ze klampt zich vast aan haar romantische idealen, neemt minnaars, maakt schulden en gaat ten onder.

Baudelaire en Flaubert zochten in de resten van de Romantiek naar aanzetten voor een nieuwe literatuur. Hun werk is een curieus mengsel van Romantiek, Realisme, Décadence, Modernisme en Symbolisme.

We lezen en bespreken Madame Bovary in de Nederlandse vertaling van Hans van Pinxteren, maar het wordt natuurlijk ook gewaardeerd als u de roman in het Frans leest. Voor de gedichten van Baudelaire in de reader zullen we gebruik maken van meerdere vertalingen, die we naast de Franse tekst zullen afdrukken.

Inschrijven

Je kunt je inschrijven via dit formulier. Vervolgens ontvang je half januari per mail een factuur voor het cursusgeld.

Docent Maarten van Buuren is emeritus hoogleraar Franse moderne letterkunde, vertaler en auteur van de bestseller Kikker gaat fietsen!. Daarnaast schreef hij verschillende boeken over Spinoza.

 

Scroll naar boven