Spring naar content
Laden Evenementen

woensdag 9 maart 2022 tot woensdag 4 mei 2022

19:00
Prijs: €450
Soort:

Locatie

ILFU, Achter de Dom 14
Achter de Dom 14 Utrecht

Foto © Celine Simons

  • Dit evenement is voorbij.

ILFU Academy: Cursus Schrijven

 

Met: Manon Uphoff en Iris van Vliet
Wanneer: 9 maart – 4 mei + 1 latere datum in overleg met de cursisten (9 woensdagavonden van 19.00 – 21.30u, 27 april geen bijeenkomst, ivm Koningsdag)
Waar: ILFU, Achter de Dom 14
Cursusgeld: €450,- (incl. twee exemplaren van de bundel waarin alle eindproducten worden opgenomen)
ILFU-members krijgen op deze cursus 5% korting

Deze schrijfcursus draait om ‘het verhaal’ als basis voor tal van uitingen, zoals literatuur, maar ook film en series. Het doel is te laten zien dat verhalen op verschillende manieren en in verschillende vormen verteld worden. Of, om met de woorden van de Britse auteur Hilary Mantel te spreken: ‘If you have a good story idea, don’t assume it must form a prose narrative. It may work better as a play, a screenplay or a poem. Be flexible.’

Bundeling verhalen
Je werkt in deze cursus toe naar een afgeronde tekst. Deze tekst kan verschillende vormen hebben, bijvoorbeeld een afgerond hoofdstuk uit een manuscript of langer prozastuk, een (kort) verhaal, een synopsis voor een film of een klein scenario voor een korte film. Er wordt toegewerkt naar een bundeling van alle ‘verhalen’.

Inschrijven
Je kunt je inschrijven voor deze cursus via dit formulier. Vervolgens ontvang je half januari per mail een factuur voor het cursusgeld.

Lesprogramma
Tijdens de lessen is er steeds ruim tijd gereserveerd voor theorie in de vorm van een digitaal hoorcollege van Manon Uphoff en Iris van Vliet, waarin literatuur en film hand in hand gaan. Beeld- en tekstfragmenten kijken en lezen is een vast onderdeel van elke les; de theorie wordt ondersteund door prikkelende voorbeelden die we met elkaar analyseren en bespreken. Ook is er tijd voor het in groepjes en individueel werken aan het eigen werk of kleine opdrachten en het stellen van vragen. Feedback ontvang je zowel van de andere cursisten, als van de beide aanwezige docenten, schriftelijk en in de vorm van online spreekuren.

De docenten
Manon Uphoff is een gelauwerd schrijver. Ze studeerde Literatuurwetenschap en debuteerde in 1995 met de verhalenbundel Begeerte. Hierna volgden vele boeken, verhalenbundels, romans en novellen. De zoetheid van geweld is haar laatste verhalenbundel. Recent verscheen het lovend ontvangen Vallen is als vliegen (Querido), dat werd genomineerd voor de Bookspot en de Libris Literatuurprijs en bekroond werd met de prestigieuze driejaarlijkse Charlotte Kohlerprijs. Ze is tevens scenarist en werkt samen met Iris van Vliet voor Topkapi Films aan een speelfilmscenario getiteld ‘Een Groot Geweld’ (regie: Hetty de Kruijf). Daarnaast verzorgt zij lezingen, trainingen en masterclasses op het gebied van schrijven en verhalen vertellen in literatuur, films en series.
Iris van Vliet rondde haar masterstudie film- en televisiewetenschappen cum laude af aan de Universiteit van Utrecht. Ze schreef haar masterscriptie over Mad Max: Fury Road en de complexiteit van dit genre en studeerde af met een onderzoek naar processen van scenario-ontwikkeling. Als freelance scripteditor voerde zij o.a. opdrachten uit voor productiehuis Topkapi Films en The Film Kitchen. Ze werkte daarnaast als onderzoeker aan de Universiteit Utrecht (faculteit Media en Cultuurstudies) tot zij in 2018 haar eigen bedrijf The Story Room oprichtte. Iris begeleidt filmmakers bij het schrijfproces en ontwikkelt en doceert cursussen bij onder meer Editio.nl en het Louis Hartlooper Complex in Utrecht.

Over eerdere cursussen van Manon Uphoff en Iris van Vliet
“Manon en Iris prikkelen je om met een andere blik te kijken naar verhalen en films en hun persoonlijke feedback is oprecht en constructief. Met verwondering heb ik gekeken naar het verschil tussen de eerste versie van mijn verhaal en de uiteindelijke versie. De cursus is een verrijking voor veel meer dan alleen het schrijven.” (Afke van Reenen)

“Dit is zo’n cursus die je altijd bijblijft. Schrijven is hierna niet meer hetzelfde. De docenten geven glashelder aan wat belangrijk is in storytelling. Met slechts een paar woorden helpen ze je op belangrijke punten in je verhaal op de goede weg.” (Martin Links)

“Wat een inspirerende cursus! Voorbeelden uit film en tekst, theorie, feedback van docenten en medecursisten op je teksten, het zit er allemaal in. Met als resultaat veel leren, mooie verhalen en vooral veel schrijfplezier.” (Carien Duisterwinkel)

Deze cursus Schrijven werd ook in het voorjaar van 2020 al eens in digitale vorm gegeven, en was toen een groot succes. De cursisten beoordeelden de cursus met een 8,6 gemiddeld!

Overzicht lessen
Week 1 – Het verhaal (in woorden of beelden/boek én film)
Hoe en op welke manier vertellen we verhalen? Waarom zijn ze zo belangrijk en spreken ze ons zo aan? En welke vertelvormen kennen we/zijn er allemaal? In de eerste les verdiep je je in het verhaal als basis, zowel voor film als in literatuur. Hier gaat het om storytelling (we gebruiken even het Engelse woord), om het vertellen, schrijven, lezen en maken van verhalen over de vertelgrenzen heen.

Week 2 – De arena
Waar zijn we en wat doen we hier? In welke wereld bevinden personages zich? De arena is meer dan alleen de locatie van je verhaal. Het is het totaal van tijd, plaats en atmosfeer waarin de vertelling zich afspeelt en de personages tot hun handelen komen. Maar hoe creëer je zelf een boeiende, aansprekende en logische arena?

Week 3 – Plot en structuur
Een ijzeren harnas of een soepele jas? Regels, wetten en het groene gras bij de buren. We onderzoeken uitspraken als: ‘In film kan alles,’ of: ‘In verhalen/literatuur kan meer,’ en omgekeerd.

Week 4 – Personage(s)
Vertel me wat je doet! Laat me zien hoe je handelt! En ik zeg je wie je bent. Gebeurtenis, handeling, personage en situatie. Hoe komt een personage tot leven op papier of op beeld? Hoe schep je geloofwaardige personages, die zo dynamisch en tastbaar zijn dat je ze niet meer vergeet? En wat kun je leren van onvergetelijke personages?

Week 5 – Dialoog, monoloog
Niet zeggen wat je zegt en zeggen wat je niet zegt. De kunst van de dialoog en de monoloog.

Week 6 – Details
Het detail als microkosmos. Verhalen worden tot leven gewekt door goed gekozen details. Maar hoe kies je die?

Week 7 – Narratieve middelen
Het ‘vocabulaire’ van films, series en literatuur: verschillen en overeenkomsten. Hoe beïnvloeden deze vocabulaires elkaar? Hoe versterken ze elkaar?

Week 8 – Je eigen verhaal
Feedback en herschrijven, schrappen tot het niet meer kan. Deze week lees je elkaars werk en bespreek je dit uitgebreid. Er is ruimte voor het geven en krijgen van een laatste terugkoppeling op dit werk. Aan de hand hiervan rond je je verhaal scenario of prozafragment af.
Ook wordt deze les aandacht besteed aan ‘het grote hierna’. Belangrijke vragen als: Wat zijn de valkuilen en problemen die je kunt tegenkomen bij het schrijven en als je wilt publiceren? Er is ruimte voor prangende vragen.

Week 9 – Afronding en publicatie: van idee tot bundel
De laatste bijeenkomst voorafgaand aan de bundeling van de verhalen. Er is een feestelijke afsluiting met digitale ‘borrel’. Deze laatste bijeenkomst vindt een aantal weken na week 8 plaats, zodat er voldoende tijd is voor eindredactie, door een uit de deelnemers gekozen redactiegroep, en bundeling van de in de cursus geschreven verhalen. De datum voor deze negende en laatste bijeenkomst wordt in overleg met alle cursisten vastgelegd.

Vragen, opmerkingen of andere onzekerheden? Een e-mail is altijd welkom op: sophie[at]ilfu.com.

 

Scroll naar boven