Spring naar content
Laden Evenementen

dinsdag 8 maart 2022 tot dinsdag 26 april 2022

19:00
Prijs: €265
Soort:
Voertaal: Nederlands

Locatie

ILFU, Achter de Dom 14
Achter de Dom 14 Utrecht

  • Dit evenement is voorbij.

ILFU Academy: Cursus W.G. Sebald lezen

Docent: Ton Naaijkens
Data: 8 maart- 26 april 2022 (8 dinsdagavonden van 19.00 – 21.00u)
Locatie: ILFU, Achter de Dom 14
Kosten: €265,- (excl. romans, incl. reader)/€375,- (incl. romans* en reader)

‘Bestaat er nog zoiets als een literaire grootheid? Hoe zou een nobele literaire onderneming er eigenlijk uitzien? Een van de weinige antwoorden daarop is het werk van W.G. Sebald.’
– Susan Sontag

Het literaire oeuvre van Winfried Georg Sebald (1944 – 2001) is klein, maar buitengewoon origineel. Sebald werd geboren in het Zuid-Duitse Wertach, studeerde taal- en letterkunde en woonde vanaf 1970 in Norwich, waar hij werkzaam was als hoogleraar Europese literatuur. In 2001 kwam hij om het leven bij een auto-ongeluk. Sebalds werk werd in verschillende landen bekroond met literaire prijzen, waaronder de Los Angeles Book Prize For Fiction, de Joseph Breitbach-Preis en de Heinrich Heine-Preis. Ook is hij vaak getipt als kandidaat voor een Nobelprijs. Een van de centrale thema’s in zijn literaire werk is het trauma van de Tweede Wereldoorlog; hoe verwerken we het verleden en wat is de rol van de herinnering daarbij. Andere terugkerende thema’s zijn de rol van de buitenstaander, wandelen en reizen. In zijn vaak met foto’s geïllustreerde proza worden (schijnbare) feiten en fictie vermengd.

Cursusprogramma

8, 15 & 22 maart (inleidend, Naar de natuur, een verhaal uit Duizelingenen een portret uit De emigrés)

29 maart & 5 april (meesterwerk 1: De ringen van Saturnus)

12, 19 & 26 april (De natuurlijke historie van de verwoesting + meesterwerk 2: Austerlitz

We lezen en bespreken de romans van Sebald in de Nederlandse vertalingen van Ria van Hengel. Maar het is natuurlijk ook toegestaan de romans in het Duits te lezen. 

Inschrijven

Je kunt je inschrijven via dit formulier. Vervolgens ontvang je half januari per mail een factuur voor het cursusgeld.

Ton Naaijkens is emeritus-hoogleraar Duitse letterkunde en Vertaalwetenschap en was jarenlang verantwoordelijk voor de researchmaster Literair Vertalen aan de Universiteit Utrecht. Naaijkens is ook vertaler, onder meer van het verzamelde werk van Paul Celan. Daarnaast is hij een van de redacteuren van het tijdschrift over vertalen Filter en organisator van de Filter Vertaalprijs. 

* Het boekenpakket bij deze cursus bevat vijf romans: Naar de natuur, Duizelingen, De emigrés, De ringen van Saturnus en Austerlitz

Scroll naar boven