Spring naar content
Laden Evenementen

dinsdag 26 oktober 2021 tot dinsdag 14 december 2021

19:00
Soort:

Uitverkocht
Locatie

Het Literatuurhuis
Oudegracht 237 Netherlands

  • Dit evenement is voorbij.

ILFU Academy: Hamlet lezen

Met: Peter de Voogd
Wanneer: 26 oktober, 2, 9, 16, 23 en 30 november, 7 en 14 december (8 dinsdagavonden van 19.00 – 21.00u)
Waar: Het Literatuurhuis, Oudegracht 237 Utrecht
Cursusgeld: €250,- 

 

‘To be or not to be’ – een bekende monoloog, maar Hamlet is zoveel meer! Wie zich altijd al eens heeft willen verdiepen in het wereldberoemde toneelstuk, is bij deze cursus op het juiste pad.

Samen met emeritus hoogleraar Peter de Voogd lezen we Hamlet, Prins van Denemarken (oorspronkelijk: The Tragedy of Hamlet, Prince of Denmark), een van de bekendste tragedies van William Shakespeare, geschreven tussen 1600 en 1602.

We bekijken eerst de complexe geschiedenis van de tekst: van manuscript tot drie zeer uiteenlopende versies van de tekst. Iedere moderne uitvoering moet kiezen welke versie ze als uitgangspunt nemen en dit heeft ook invloed op de lengte van de opvoering. Hierdoor komt ook de Elizabethaanse toneelpraktijk aan bod en de specifieke omstandigheden waar Shakespeare in zijn schrijfpraktijk mee te maken kreeg, zoals de toneelopbouw en de mogelijkheden van acteurs, die in grote mate de inhoud van zijn toneelwerken bepaalden. 

Vervolgens lezen we de vijf bedrijven van Hamlet door middel van close reading, waarbij we in detail kunnen ingaan op de plotontwikkeling en de karakteropbouw. De toneelpraktijk na Shakespeare zal en passant aan de orde komen en ook behandelen we een aantal latere bewerkingen van Hamlet (zoals een achttiende-eeuwse versie met een goede afloop en diverse verfilmingen). 

Docent Peter de Voogd is emeritus hoogleraar Engelse letterkunde en verzorgde binnen de ILFU Academy eerder cursussen over o.a. James Joyce en George Eliot en over Engelse, Ierse en Amerikaanse poëzie. 

 

Overzicht 

di 26 oktober:  introductie
di 2 november:  introductie
di 9 november:  Akte 1
di 16 november:  Akte 2
di 23 november:  Akte 3
di 30 november:  Akte 4
di 7 december: Akte 5
di 14 december:  einddiscussie 

 

Studiemateriaal
Aanbevolen: William Shakespeare: Hamlet, Prince of Denmark, edited by Philip Edwards (The New Cambridge Shakespeare edition), Cambridge University Press.
Of een willekeurige andere (Engelstalige) versie van Hamlet.

 

Aanmelden
Deze cursus is uitverkocht. Mocht je interesse hebben in een plekje op de wachtrij voor het geval er nog afmeldingen zijn, stuur dan gerust een mail naar sophie[at]ilfu.com.

 

Het beeld bovenaan deze pagina is het schilderij Ophelia door John Everett Millais (1851-52).

Scroll naar boven