Spring naar content
Laden Evenementen

vrijdag 24 september 2021 tot zaterdag 2 oktober 2021

19:00
Prijs: €5
Soort:,

  • Dit evenement is voorbij.

ILFU TV Online Book Talks o.a. Jonathan Franzen, Thomas Piketty, Marianne Faithfull

ILFU TV
Online Book Talks

ILFU TV is het online boekenprogramma van het ILFU. Dagelijks is er een online Book Talk te zien met uiteenlopende schrijvers over hun nieuwe boek, opgenomen in de ILFU studio. Elke dag om 19.00 uur kun je een nieuwe aflevering online bekijken en daarna on demand terugkijken. De online Book Talks zijn voor ILFU members gratis te bekijken via Mijn ILFU. De online Book talks zijn Engels gesproken.

Alle ILFU TV-boeken koop je bij De Utrechtse Boekenbar.

Online
19:00 uur + on demand
5,- euro voor tickets klik hier / ILFU leden gratis via ilfu.com (wordt member via deze link)

24 september
Jeanette Winterson
Jeanette Winterson schrijft romans, verhalen, essays en kinderboeken. Haar bekendste werk is haar debuutroman uit 1985: Sinaasappels zijn niet het enige fruit – een semiautobiografisch verhaal over een lesbisch meisje dat opgroeit in een streng religieuze gemeenschap, in 1990 verfilmd tot miniserie door de BBC. Het boek won de Whitbread Prize voor Beste Debuut en de miniserie won de BAFTA voor Beste Drama. Sindsdien schreef Winterson nog 17 boeken, waaronder De passie en Frankusstein. Op 24 september gaat ze met Miriam Rasch, auteur van de essaybundel Frictie; ethiek in tijden van dataïsme, in gesprek over haar nieuwste boek: Twaalf bytes; heden en toekomst van kunstmatige intelligentie. Deze bundel bevat twaalf onthullende, geestverruimende, grappige en provocerende essays over de implicaties van kunstmatige intelligentie voor de manier waarop we leven en liefhebben.

25 september
Thomas Piketty
De Franse econoom, hoogleraar en schrijver Thomas Piketty kreeg internationale bekendheid met zijn boek Kapitaal in de 21e eeuw. Een bestseller, wat uitzonderlijk is voor een econo­misch boek, waarmee Piketty uitgegroeid is tot een symbool in de strijd tegen economische ongelijkheid. In 2019 verscheen zijn boek Capital and Ideology (in oktober uit in Nederlandse vertaling), waarin de inkomensongelijkheid in verschillende samenlevingen in de geschiedenis centraal staat. Momenteel is Piketty een van de vijf bestuursleden van The World Wealth and Income Database, de grootste database met informatie over de verdeling van inkomen en welvaart binnen en tussen landen. Hij wordt geïnterviewd door Maaike Schoon (journalist en presentator Buitenhof).

Mariana Enríquez
De Argentijnse journalist en romanschrijver Mariana Enríquez wordt beschouwd als een van de origineelste en belangrijkste schrijvers van haar generatie. Ze publiceerde eerder twee romans en twee verhalenbundels en haar verhalen verschenen in The New Yorker, Granta en McSweeney’s. Ons deel van de nacht werd bekroond met de Premio Herralde de Novela, de Premio Kelvin 505 en de prestigieuze Premio de la Crítica. De vertaling verschijnt in september 2021 bij De Bezige Bij. Het verhaal speelt tegen de achtergrond van de militaire dictatuur in het Argentinië van de jaren zeventig, de Vuile Oorlog en mensen die ‘verdwijnen’. Een meeslepende roman over vaders en zonen, over klassenverschillen en strijd, en over het gewicht van een gruwelijke erfenis.

27 september
Maxim Osipov
De Russische schrijver en cardioloog Maxim Osipov won in Rusland verscheidene literaire prijzen. Van zijn hand verschenen meerdere bundels met verhalen die zowel in eigen land als daarbuiten veel aandacht kregen. De Volkskrant noemt hem “een meester in zwarte humor en wrange ironie” en gaf zijn verhalenbundel De wereld is niet stuk te krijgen vijf sterren. De verhalen gaan over het Russische leven vanuit net zo diverse invalshoeken als de inwoners van het land. De Russisch-Nederlandse filmmaker Aliona van der Horst interviewt Osipov.

28 september
Laila Lalami
De Marokkaans-Amerikaanse Pulitzerprijs-nominee Laila Lalami is docent aan de Universiteit van Californië, romancier en essayist. Finalist van de Booker- en de Pulitzerprijs en betekende haar wereldwijde doorbraak. De zaak aan Highway 62 was finalist voor o.a. De National Book Award, de Kirkus Prize en de Aspen Literary Award. La Florida is het gefictionaliseerde reisverslag van de eerste zwarte ontdekkingsreiziger van Amerika; een Marokkaanse slaafgemaakte wiens getuigenis nooit is opgenomen in de officiële geschiedschrijving. De zaak aan Highway 62 is een actuele, provocerende en aangrijpende roman over de immigrant. Een familiesaga, whodunnit en lief­desgeschiedenis in één, die op subtiele wijze de problemen van de westerse maatschappij blootlegt.

29 september
Bryan Washington
De jonge Amerikaanse schrijver Bryan Washington is een van de ‘5 Under 35’ van de National Book Award, won de prestigieuze internationale Dylan Thomas Prize en de Ernest J. Gaines Award for Literary Excellence, en werd met zijn verhalenbundel Lot voor nog veel meer prijzen genomineerd. Hij schrijft daarnaast voor onder meer The New Yorker, The Paris Review en Buzzfeed. Zijn debuutroman Aandenken is een rauwe, tedere en humorvolle roman over de waarde van eten, familie en de onbestendigheid van de liefde. Hij spreekt erover met schrijver Roos van Rijswijk.

30 september
Elizabeth Strout
De Amerikaanse schrijver Elizabeth Strout is auteur van onder andere Amy en Isabelle, Blijf mij nabij, Olive Kitteridge en Ik heet Lucy Barton. Olive Kitteridge werd in 2009 met de Pulitzerprijs bekroond. De HBO-verfilming, met Frances McDormand in de hoofdrol, won in 2015 zes Emmy Awards, waaronder die voor beste miniserie. Ik heet Lucy Barton klom tot plaats nummer 1 van The New York Times-bestsellerlijst, en stond op de longlist voor de Man Booker Prize. In 2019 verscheen Opnieuw Olive. Haar nieuwe roman Het verhaal van William verschijnt in oktober 2021. Het verhaal wordt verteld door de iconische hoofdpersoon Lucy Barton, die een diepgravend en tijdloos commentaar geeft op de raadselen van het huwelijk en de aard van het bestaan. Strout wordt geïnterviewd door Liddie Austin.

1 oktober
Marianne Faithfull
Marianne Faithfull is bekend van pophits als het door Mick Jagger geschreven As tears go by en The ballad of Lucy Jordan en een groot liefhebber van poëzie. Tijdens haar concerttournees droeg ze al geregeld gedichten voor en haar laatste album uit 2018 dat ze samen schreef en opnam met Nick Cave kreeg de titel Negative Capability, een term van de dichter John Keats. Vorig jaar maakte ze dan eindelijk haar droomplaat: een spoken word album met gedichten van haar favoriete 19de eeuwse romantische dichters, voorzien van een soundscape door Bad Seeds-componist en violist Warren Ellis. Op She Walks in Beauty leest Faithfull de gedichten van onder meer Keats, Shelley, Wordsworth en Byron, met een intensiteit en gedrevenheid waarin een leven langs de toppen en dalen van het kunstenaarschap in elk woord doorklinkt. In haar woonplaats Londen spreekt Faithfull met ILFU over She Walks in Beauty en haar liefde voor poëzie.

2 oktober
Jonathan Franzen
De Amerikaanse schrijver Jonathan Franzen wordt geïnterviewd door journalist Hans Bouman, direct na de wereldwijde verschijning van zijn boek Crossroads op 1 oktober (in vertaling: Kruispunt). Jonathan Franzen brak in 2001 internationaal door met zijn meesterwerk De Correcties, waarvoor hij de National Book Award ontving, en publiceerde in 2010 Vrijheid, als een van de beste romans van deze eeuw. Zijn nieuwe roman Kruispunt vertelt het verhaal van een Amerikaans gezin in het midwesten op een kruispunt van een morele crisis. Zoals in al zijn romans slaagt Franzen er ook in Kruispunt weer in het kleine, particuliere gezinsleven te laten versmelten met het grotere, maatschappelijke verhaal.

Scroll naar boven