Spring naar content
Laden Evenementen

dinsdag 1 maart 2022

Tijd: 19:30 - 22:00 Uur
Prijs: €12,50
Soort:

Website event
Locatie

TivoliVredenburg
Vredenburgkade 11 Utrecht
Organisator

Uitgeverij Querido
Centre for Environmental Humanities (UU)

  • Dit evenement is voorbij.

Wat we toen al wisten: Geert Buelens e.a. over de vergeten groene geschiedenis van 1972

Betogingen tegen het gebruik van plastic. Paniek over dramatisch dalende biodiversiteit. Zorgen om de leefbaarheid van de oceanen. Onrust over klimaatverandering. Vandaag? Nee, in 1972. De milieucrisis is ouder dan veel mensen denken, en de wetenschappelijke en politieke strijd erover is dat evenzeer.

Vijftig jaar nadat de Club van Rome de alarmbel luidde, duiken we met Geert Buelens de geschiedenis in. In zijn boek Wat we toen al wisten laat hij aan de hand van films, televisieseries, romans, stripverhalen, nieuwsberichten en officiële rapporten uit het jaar 1972 zien wat we toen al wisten over het uitwonen van de wereld, wat we ervan geleerd hebben ook – en wat niet.

Tijdens deze avond in Tivoli Vredenburg gaat Buelens met diverse betrokkenen in gesprek. Zo duidt hoogleraar Liesbeth van de Grift (International History and the Environment; UU) hoe (internationale) machtssystemen grootschalige verduurzaming tegenhielden, licht journalist Lise Witteman (o.a. Follow The Money en de Groene Amsterdammer) de Europese lobby toe en spreken we Aniek Moonen (Jonge Klimaatbeweging) over jeugdig idealisme, toen en nu. Met schrijver Chris Polanen spreken we over de kracht van speculatieve fictie (“cli-fi”) naar aanleiding van zijn boek Waterjager (2017) over een dijkdoorbraak in Suriname en klimaatvluchtelingen en Laura Burgers (jurist verbonden aan de UvA en schrijver van essay’s en jeugdboeken; niet op de foto)  over een nieuwe generatie activisten die niet-mensen, zoals oceanen, een stem wil geven in het klimaatdebat. Verwacht interessante gesprekken én bijhorend uniek historisch beeldmateriaal, tijdens dit programma over de strijd voor een groenere wereld, toen en nu.

Sprekers van links naar rechts: Geert Buelens, Liesbeth van de Grift, Lise Witteman, Aniek Moonen en Chris Polanen.

Coronatoegangsbewijs en ID 
Om dit programma te bezoeken heb je behalve een ticket ook een coronatoegangsbewijs nodig, in de vorm van een QR-code. Dit geldt voor alle bezoekers van 13 jaar en ouder. Ook wordt er gevraagd naar je legitimatiebewijs. Informatie hierover vind je op deze pagina.

Dit programma komt tot stand in samenwerking met Uitgeverij QueridoCentre for Environmental Humanities (UU) en Tivoli Vredenburg.

Scroll naar boven