Spring naar content

Elena Ferrante schrijft dit jaar de Belle Van Zuylenlezing

31 augustus 2021

De start van het Internationaal Literatuurfestival Utrecht met de Belle van Zuylenlezing door niemand minder dan de Italiaanse succesauteur Elena Ferrante, bekend van o.a. De Napolitaanse romans en de tv-serie De geniale vriendin. Haar deelname aan de reeks lezingen, die eerder werden gegeven door o.a. Margaret Atwood, Chimamanda Ngozi Adichie en Jeanette Winterson, is uniek: ze verschijnt per definitie nooit in het openbaar en wie er achter het schrijverspseudoniem Elena Ferrante zit is onbekend. Ferrantes lezing wordt op deze avond gelezen door Olga Zuiderhoek, bekend van het Werktheater en televisierollen in o.a. Het geheime dagboek van Hendrik Groen en Penoza.

Ferrante ontvangt vanavond ook de Belle van Zuylenring, een ereprijs van het ILFU en de Gemeente Utrecht, die in ontvangst zal worden genomen door Ester Hueting, van Ferrantes Italiaanse uitgeverij Edizione e/o. De muziek wordt verzorgd door Amsterdam Sinfonietta. Voorafgaand aan de lezing staat Belle van Zuylen, de achttiende-eeuwse schrijver, denker en componist, naar wie de lezing en ring zijn vernoemd, centraal.

Van Zuylens eeuwenlange reputatie van een progressieve denker met een scherpe, maatschappijkritische pen werd onlangs ter discussie gesteld in het boek Slavernij en de stad Utrecht. Uit dit onderzoek bleek dat velen in de stad Utrecht, inclusief de familie Van Zuylen, sterk hebben geprofiteerd van de slavernij. Journalist Simone Weimans spreekt met diverse kenners en historici over de nieuwe inzichten en de invloed daarvan op de waardering van Van Zuylens werk.

Na deze avond en alleen gedurende het festival is de lezing ook online te bekijken en beluisteren via ilfu.com, in drie talen door drie gerenommeerde actrices in het Nederlands (Olga Zuiderhoek), Italiaans en Engels.

Bezoekers van deze avond ontvangen bovendien een exclusieve uitgave van de lezing in het Nederlands.

De lezing vindt plaats in TivoliVredenburg, op 23 september om 20.00. Tickets en meer informatie zijn hier te vinden.

Scroll naar boven