Spring naar content
Laden Evenementen

donderdag 23 september 2021

Tijd: 20:00 - 22:00 Uur
Prijs: €15
Prijs voor members: €12Word ILFU member
Soort:,
Voertaal: Nederlands

Uitverkocht
Locatie

TivoliVredenburg
Vredenburgkade 11 Utrecht

  • Dit evenement is voorbij.

Belle van Zuylenlezing: Elena Ferrante [uitverkocht]

De start van het Internationaal Literatuurfestival Utrecht met de Belle van Zuylenlezing door niemand minder dan de Italiaanse succesauteur Elena Ferrante, bekend van o.a. De Napolitaanse romans en de tv-serie De geniale vriendin. Haar deelname aan de reeks lezingen, die eerder werden gegeven door o.a. Margaret Atwood, Chimamanda Ngozi Adichie en Jeanette Winterson, is uniek: ze verschijnt per definitie nooit in het openbaar en wie er achter het schrijverspseudoniem Elena Ferrante zit is onbekend. Ferrantes lezing wordt op deze avond gelezen door Olga Zuiderhoek, bekend van het Werktheater en televisierollen in o.a. Het geheime dagboek van Hendrik Groen en Penoza.

Ferrante ontvangt vanavond ook de Belle van Zuylenring (hierboven in beeld), een ereprijs van het ILFU en de Gemeente Utrecht, die in ontvangst zal worden genomen door Ester Hueting, van Ferrantes Italiaanse uitgeverij Edizione e/o.

De muziek wordt verzorgd door een kleine delegatie van het vermaarde orkest Amsterdam Sinfonietta. Concertmeester en artistiek leider Candida Thompson speelt met pianiste Hülya Keser ‘Fratres’ van Arvo Pärt. Zoals Elena Ferrante wil dat haar haar boeken voor zichzelf spreken waarbij zij als auteur onzichtbaar blijft, wil Arvo Pärt dat zijn muziek op zichzelf staat. Het is de uitvoerder die er vorm aan geeft en bij ‘Fratres’ is zelfs de instrumentkeuze vrij. Daardoor is iedere uitvoering uniek.

Ook staat vanavond Belle van Zuylen centraal, de achttiende-eeuwse schrijver, denker en componist, naar wie de lezing en ring zijn vernoemd. Van Zuylens eeuwenlange reputatie van een progressieve denker met een scherpe, maatschappijkritische pen werd onlangs ter discussie gesteld in het boek Slavernij en de stad Utrecht. Uit dit onderzoek bleek dat velen in de stad Utrecht, inclusief de familie Van Zuylen, sterk hebben geprofiteerd van de slavernij. Journalist Simone Weimans spreekt met diverse kenners en historici over de nieuwe inzichten en de invloed daarvan op de waardering van Van Zuylens werk.

Na deze avond en alleen gedurende het festival is de lezing ook online te bekijken en beluisteren via ilfu.com, in drie talen door drie gerenommeerde actrices in het Nederlands, Italiaans en Engels. Meer informatie en tickets vind je op deze pagina.

Bezoekers van deze avond ontvangen bovendien een exclusieve uitgave van de lezing in het Nederlands.

Aanvang: 20.00
TivoliVredenburg
Prijs regulier: €15,-
Prijs ILFU leden: €12,-

Word ILFU Member!

Een lidmaatschap van het ILFU is de beste manier om alles wat het festival te bieden heeft mee te maken. Je bent de eerste die kaartjes kan kopen, je krijgt 20% korting op alle festivaltickets en, het allerbelangrijkste, je ondersteunt het festival en de schrijvers die we programmeren. Kaarten voor de Belle van Zuylenlezing kosten voor ILFU leden geen 15, maar 12 euro. Meld je hier online aan, daarna kun je meteen met korting kaarten bestellen.

 

Om dit programma te bezoeken heb je naast een toegangsticket ook een coronatoegangsbewijs (een vaccinatie-, test- of herstelbewijs) nodig, omdat hier geen 1,5 meter afstand gehouden wordt. Het coronatoegangsbewijs kan getoond worden via de CoronaCheck-app of op papier. Kijk voor meer informatie hierover op de website van Testen voor Toegang. Voor meer info over ILFU en de maatregelen tegen het coronavirus, verwijzen we je graag door naar onze COVID-19-informatiepagina.

 

 

Scroll naar boven