Spring naar content

Van links naar rechts: Yentl van Stokkum, Mariken Heitman en Lotte Dondorp. Foto: Maarten Mooijman. 

Mariken Heitman, Lotte Dondorp en Yentl van Stokkum ontvangen C.C.S. Cronestipendia 2021

30 september 2021

Jaarlijkse beurs voor beloftevolle Utrechtse auteurs uitgereikt tijdens ILFU

Mariken Heitman, Lotte Dondorp en Yentl van Stokkum ontvangen dit jaar een C.C.S. Cronestipendium. Dit is een beurs van de gemeente Utrecht voor beloftevolle Utrechtse auteurs. Zij krijgen ieder 3.000 euro om een volgende publicatie mogelijk te maken. De stipendia werden door wethouder Anke Klein uitgereikt tijdens een speciaal programma op het International Literature Festival Utrecht (ILFU).

De jury, die dit jaar bestond uit Willemijn Lindhout (freelance redacteur), Mireille Geus (schrijver en schrijfcoach) en Roos van Rijswijk (schrijver, interviewer en schrijfdocent), sprak lovende woorden over de drie schrijvers. Zij werden geselecteerd uit 26 inzendingen die dit jaar binnenkwamen. De stipendia werden op donderdag 30 september uitgereikt door wethouder Anke Klein tijdens het ILFU International Literature Festival Utrecht in TivoliVredenburg.

 

Uit het juryrapport

Van Mariken Heitman (1983) verscheen in 2019 het alom bejubelde debuut De wateraap (Atlas Contact). De jury roemde Heitmans verzorgde stijl, haar poëtische, zintuiglijke taal en haar sterke gevoel voor ritme. “Dit is iemand die het schrijven echt beheerst en een sfeer en setting neer weet te zitten zonder te veel uit te leggen,” aldus de jury. Lotte Dondorp (1987) debuteerde in augustus 2021 met de verhalenbundel Zonder ons is er geen muziek (Atlas Contact). Over haar verhalen zegt de jury: “Ze weet met weinig woorden een hele wereld neer te zetten, weet de spanning goed op te bouwen, heeft een goed gevoel voor ritme en schrijft uitstekende dialogen.” Yentl van Stokkum (1991) is toneelschrijver en dichter en debuteerde in maart met de dichtbundel Ik ben Emily (Hollands Diep), waarin ze schrijft over haar fascinatie voor Emily Brontë. Haar gedichten zijn volgens de jury “bedwelmend, gedragen, muzikaal, eigenzinnig, soms grappig, vaak persoonlijk, maar nergens te particulier.”

 

Over de C.C.S. Cronestipendia

De C.C.S. Cronestipendia zijn vernoemd naar de Utrechtse prozaschrijver C.C.S. Crone (1914-1951). De gemeente Utrecht reikt deze stimuleringsprijzen jaarlijks uit in samenwerking met het ILFU. De jury ontving dit jaar 26 inzendingen. Een auteur moet in Utrecht wonen of een aanpalende gemeente, minimaal een contract hebben bij een erkende uitgeverij en maximaal drie boeken gepubliceerd hebben bij een erkende uitgeverij. In 2020 ontvingen Lisa Weeda, Munganyende Hélène Christelle en Annet Schaap de stipendia.

 

Utrecht UNESCO City of Literature

Utrecht heeft een lange literatuurgeschiedenis. De stad is woon- en werkplaats van vele schrijvers en dichters onder wie Arthur Japin, Ronald Giphart, Esther Jansma, Manon Uphoff, Ingmar Heytze en Marieke Lucas Rijneveld. Hele generaties groeiden op met Nijntje van Dick Bruna. Het leverde Utrecht de titel UNESCO City of Literature op. Met de stipendia geeft Utrecht beloftevolle schrijvers de ruimte zich verder te ontwikkelen en nieuw werk te publiceren.

_________________________

ILFU 2021: Why Fiction Matters

Het ILFU vindt van 23 september t/m 2 oktober plaats in Utrecht en heeft als thema Why Fiction Matters. Utrecht is sinds 2017 UNESCO City of Literature. Het ILFU is donderdagavond 23 september geopend met de Belle van Zuylenlezing en eindigt met de Nacht van de Poëzie. Daartussen zijn er talloze programma’s: van het YALFU (young adult) tot Book Talks met o.a. Édouard Louis en Max Porter, van de Verhalenwedstrijd tot het Maya Angelou filmprogramma en Wie Wij Zijn-programma’s over Marokkaanse literatuur; en de niet te missen festivaldag Exploring Stories.

Scroll naar boven