Monique Hendriks wint Poetry Slam 2021!
Na voorrondes in het hele land stonden elf poetry slammers op vrijdagavond 24 september met elkaar in de finale, tijdens het International Literature Festival Utrecht. Monique Hendriks nam het in de finale battle op tegen Lucas Kloosterboer en veroverde de nationale titel. Hendriks volgt Martje Wijers op, die in 2020 met de winst naar huis ging. De nieuwe nationale slampion heeft de Gouden Vink wisseltrofee ontvangen, vernoemd naar dichter/schrijver Simon Vinkenoog, en een cheque van duizend euro.
Jury en publiek verkozen Monique Hendriks unaniem tot winnaar. De jury, bestaande uit Anne Vegter, Derek Otte en Yousra Benfquih prees Hendriks’ verbeeldingskracht en haar evenwichtige performance, en sprak lovende woorden: “Monique is een dichter met een stem die zich nog veel verder gaat ontwikkelen en heel groot gaat worden. Het juryadvies in één woord: Monique.” Na het juryadvies kreeg Hendriks via een applausmeter ook de meeste stemmen van het publiek.
Foto's © Patrick Post
De finalisten van 2021
De juryleden van 2021
Yousra Benfquih
Yousra Benfquih heeft een liefde voor recht (ze behaalde vorig jaar haar doctoraat, dat werd genomineerd voor de PhD Cup 2021 alsook voor de Max van der Stoel Human Rights Award), maar een nog grotere liefde voor woord. In 2017 won ze de txt-on-stage wedstrijd Naft voor Woord – waarmee ze in…
Lees verderDerek Otte
Derek Otte (Rotterdam, 1988) schrijft versjes, verhalen en spoken word. Zijn spitsvondige pen kenmerkt zich door de uitdagende combinatie van toegankelijkheid en gelaagdheid. Liefde die niet helemaal lukken wil en het reilen en zeilen van de grote stad, vormen belangrijke thema’s in zijn werk. Hierbij wisselen scherpte, openhartigheid en humor…
Lees verderAnne Vegter
Anne Vegter (1958) is dichter, prozaïst en toneelschrijver. In 1989 debuteerde zij met het kinderboek De dame en de neushoorn (Querido), waarvoor ze de Woutertje Pieterseprijs ontving. Haar tweede boek, Verse bekken (1990), geïllustreerd door Geerten ten Bosch, was het eerste kinderboek in de geschiedenis dat voor de AKO Literatuurprijs werd genomineerd.…
Lees verderFoto's van het NK Poetry Slam 2021
Door Patrick Post
NK Poetry Slam
Als tegenhanger van saaie poëzievoordrachten ontstond in de jaren ’70 in Amerika het idee van de eerste poetry slam, oftewel een verbale bokswedstrijd voor dichters. Sinds 2003 worden er ieder jaar weer rake klappen uitgedeeld tijdens de poetry slam finale: zonder twijfel de spannendste taalstrijd van Nederland. Wie weet er met genoeg creativiteit en interessante woordspelingen op toneel te verschijnen om door te gaan tot het eind? Het publiek bepaalt.
De jury, bestaande uit drie bekende gezichten met verstand van het gesproken woord, is genadeloos en beoordeelt zowel de tekst als de voordracht van de deelnemers. Wel is uiteindelijk is de stem van het publiek doorslaggevend: de dichter die het hoogst scoort bij het publiek, gaat naar huis met de titel Slampion, €1000 en de Gouden Vink wisseltrofee.
Het NK Poetry Slam 2021 vindt plaats op vrijdag 24 september in TivoliVredenburg.
Over de wedstrijd
Sinds 2002 wordt er een jaarlijks Nederlands Kampioenschap Poetry Slam georganiseerd. De eerste vier jaar door Wintertuin, en sinds 2006 door het Poëziecircus in Utrecht dat inmiddels is gefuseerd tot Het Literatuurhuis en vervolgens ILFU.
Wie heeft de beste beeldspraak, de mooiste metaforen, de voortreffelijkste voordracht, kortom: wie is de beste poetry slammer van het jaar?
Foto's © Patrick Post
Winnaar NK Poetry Slam 2020: Martje Wijers
Het NK Poetry Slam 2020 werd gewonnen door Martje Wijers. Ze nam het in de finale battle op tegen Lemuël de Graav en veroverde de nationale titel. De nieuwe nationale slampion heeft de Gouden Vink wisseltrofee ontvangen, vernoemd naar dichter/schrijver Simon Vinkenoog en een cheque van duizend euro.
De jury zei over Martje: "Ze is gehaaid, scherp en humoristisch. Ze betrekt de hele omgeving, zowel fysiek als inhoudelijk en is effectief. In de battle wist ze er een echt gesprek van te maken dat ze voortdurend aan de voeten legde van Lemuël." Aan Lemuël de Graav had ze een geduchte tegenstander. Na het juryadvies kreeg ze de meeste stemmen van het publiek.
Winnaar NK Poetry Slam 2020: Martje Wijers
Het NK Poetry Slam 2020 werd gewonnen door Martje Wijers. Ze nam het in de finale battle op tegen Lemuël de Graav en veroverde de nationale titel. De nieuwe nationale slampion heeft de Gouden Vink wisseltrofee ontvangen, vernoemd naar dichter/schrijver Simon Vinkenoog en een cheque van duizend euro.
De jury zei over Martje: "Ze is gehaaid, scherp en humoristisch. Ze betrekt de hele omgeving, zowel fysiek als inhoudelijk en is effectief. In de battle wist ze er een echt gesprek van te maken dat ze voortdurend aan de voeten legde van Lemuël." Aan Lemuël de Graav had ze een geduchte tegenstander. Na het juryadvies kreeg ze de meeste stemmen van het publiek.
Foto's © Patrick Post
Winnaars voorgaande edities
2011: Kira Wuck // 2010: Daan Doesborgh en Martijn Teerlinck // 2009: Ellen Deckwitz // 2008: Najiba Abdellaoui // 2007: Bernhard Christiansen // 2006: Krijn Peter Hesselink // 2005: Sander Koolwijk // 2004: Sven Ariaans // 2003: De Woorddansers
Wat is Poetry Slam?
Een poetry slam (naar Engels, to slam oftewel smijten, slaan) of poëzieslag is eigenlijk een kruising tussen literatuur en sport. Enkele slamdichters, kortweg 'slammers', gaan op een podium (vaak in een club of café) een wedstrijd met elkaar aan. Binnen een bepaalde korte tijd en in een paar rondes dragen de dichters hun gedichten voor. Het publiek en/of de jury bepaalt wie de beste is. Iedereen mag zijn kans wagen; in de loop van de avond worden de besten geselecteerd.
Bij poetry slam is zowel de inhoud als de voordracht belangrijk. Uiteindelijk gaat het maar om één ding: het publiek enthousiast maken. Er zijn veel verschillende soorten dichters actief als slammer: absurdistische, geëngageerde, hermetische, experimentele, klassieke, cabareteske en rapachtige dichters, sonnetenschrijvers en klankdichters. Vaak worden de gedichten uit het hoofd voorgedragen. Meestal krijgen de dichters 3 minuten voordrachtstijd per ronde, soms ook meer. Het publiek stemt meestal met applaus, briefjes of fiches. In Nederland zijn er ook vaak vakjury's die bepalen wie er wint. Poetry slams zijn populair vanwege de ongedwongen sfeer en de laagdrempeligheid. De deelname aan poetry slams is doorgaans open voor iedereen.
Poetry Slam Coaching
In de aanloop naar het NK Poetry Slam 2020 organiseerde ILFU een coachingtraject voor de halve finalisten. Schrijvers, dichters, performers en slammers deelden in dit traject op meerdere manieren hun kennis met de halve finalisten.
Op het programma stonden een workshop over performance van Babs Gons. Alexis de Roode ging in een workshop in op schrijven voor poetry slam en Lisa Weeda maakte de halve finalisten wegwijs op de weg van podium naar uitgever.
Carmien Michels deelde zeven onmisbare tips met de slammers om te schitteren op het NK Poetry Slam en Aisa Winter gaf de slammers en workshop stage presence voordat ze het NK podium in de grote zaal van Tivoli betraden.
Ben je een poetry slammer of ben je van plan te beginnen? Heb je je (nog niet) voor het NK geplaatst of sta je op het punt mee te doen aan een voorronde? Lees op deze pagina wat de coaches met de halve finalisten van het NK Poetry Slam 2020 deelden. Op dezelfde pagina vind je in de Tips voor deelname aan een slam advies over friemeldrift, battle-strategie en hoe contact te maken met je publiek.
Ook meedoen?
De deelnemers aan het NK Poetry Slam komen voort uit regionale voorrondes verspreid over het hele land. Om in aanmerking te komen voor een plek op het NK is het dus belangrijk om in de gaten te houden wanneer er bij jou in de buurt iets wordt georganiseerd.
Heb je nog niet zo veel ervaring met voordragen voor publiek? Kijk dan vooral op de Poetry Slam Coaching pagina voor tips en oefeningen van professionals. Hiermee kun je hopelijk weer even vooruit!
U-Slam
In Utrecht kun je terecht bij de U-slam. Deze vindt iedere eerste woensdag van de maand plaats in theatercafé De Bastaard. Na afloop van de voordrachten stemt het publiek door middel van een roos hun favoriet naar de jaarfinale. Degene die ook deze avond weet te winnen mag door naar het NK Poetry Slam.
Wil je je opgeven voor één van de komende U-slams? Stuur dan een mail naar sophie@ilfu.com met een korte biografie van jezelf en drie gedichten.
We zijn ook altijd op zoek naar muzikanten die een kort optreden willen verzorgen tijdens de U-slam. Interesse? Stuur ook dan een mailtje naar sophie@ilfu.com.