Spring naar content

Poetry Slam Coaching

In de aanloop naar het NK Poetry Slam 2020 organiseerde ILFU een coachingtraject voor de halve finalisten. Schrijvers, dichters, performers en slammers deelden in dit traject op meerdere manieren hun kennis met de halve finalisten.
 
Op het programma stonden een workshop over performance van Babs Gons. Alexis de Roode ging in een workshop in op schrijven voor poetry slam en Lisa Weeda maakte de halve finalisten wegwijs op de weg van podium naar uitgever.
 
Carmien Michels deelde zeven tips met de slammers om te schitteren op het NK Poetry Slam en Aisa Winter gaf de slammers en workshop stage presence voordat ze het NK podium in de grote zaal van Tivoli betraden.
 
Ben je een poetry slammer of ben je van plan te beginnen? Heb je je (nog niet) voor het NK geplaatst of sta je op het punt mee te doen aan een voorronde? Lees op deze pagina wat de coaches met de halve finalisten van het NK Poetry Slam 2020 deelden. Onderaan vind je in de Tips voor deelname aan een slam advies over friemeldrift, battle-strategie en hoe contact te maken met je publiek.

Zeven tips om te schitteren op het NK Poetry Slam
Carmien Michels
 

Januari 2016.
De finale van het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam in de Cloud Nine zaal van TivoliVredenburg te Utrecht. Net als mijn medekandidaten ben ik bloednerveus voor wat er komt en toch kijk ik met open mond naar de Amerikaans-Dominicaanse slampion Elizabeth Acevedo die het voorprogramma verzorgt. Backstage was ze enorm aardig, ze maakte tussen haar voorbereidingen door tijd om de finalisten te leren kennen en ons aan te moedigen. Back home is ze niet alleen schrijver en performer, maar ook coach van jongeren die worstelen met hun roots en zelfbeeld, een worsteling die ze leren vertalen naar pen en podium. Haar betrokkenheid backstage maakt dat wij hier nu tussen het publiek staan, ondanks onze zenuwen die aan hoogspanningsmasten hangen. Straks staan wíj daar. Om het beste van onszelf te geven. In de hoop met onze poëzie het publiek te raken, te engageren, te schofferen en misschien wel te doen lachen. In de hoop in onszelf iets essentieels te treffen dat z’n weg vindt naar wie luistert.
 

Lees verder...

Foto © Mathias Hannes

Carmien Michels (1990) organiseert, presenteert, performt, jureert, doceert en werkt samen met artiesten van alle slag. Ze schreef de romans We zijn water (De Bezige Bij, 2013) en Vraag het aan de bliksem (Polis, 2015). In 2016 won ze het Nederlands en Europees Kampioenschap Poetry Slam en haalde ze brons op het Wereldkampioenschap in Parijs. Een jaar later verscheen haar poëziedebuut We komen van ver (Polis). Van 2017 tot 2019 was ze een van de jonge auteurs in het Europese talentontwikkelingsprogramma CELA: Connecting Emerging Literary Artists, waardoor haar werk verscheen in verschillende talen en ze op slag verliefd werd op Roemenië. In 2019-2020 is ze een van de literaire ambassadeurs van het Europalia Romania Festival.

Workshopverslag: Hoe bereid je een belangrijk optreden voor?
Babs Gons
 
Hoe bereid je een belangrijk optreden voor? En hoe kun je je beste teksten nóg beter maken? In een workshop over performance werkte Babs Gons – schrijver, spokenwordartiest én copresentator van de finale – samen met de halve finalisten voor het NK Poetry Slam 2020 aan hun slams. In drie stappen namen ze hun eigen performance onder de loep en kregen ze tips om hun optreden te verbeteren.
 

Lees verder...

Foto © Willem de Kam

Babs Gons (1972) is schrijver, performer, host en docent. Ze staat met haar spoken word op festivals, literaire programma’s, in musea, debatcentra en bibliotheken, draagt voor op radio en televisie en reisde naar Zuid-Afrika, Soedan, Curaçao, Suriname en Brazilië. Haar muzikaal-literaire show Babs’ Woordsalon stond op Oerol en Lowlands en heeft nu een vast huis in De Melkweg. Gons won in 2018 de Black Achievement Award voor Kunst en Cultuur en in het voorjaar van 2019 verscheen Hardop bij uitgeverij Atlas Contact, een door haar samengestelde bundel met het werk van 18 Nederlandse spoken word-dichters. Babs schrijft artikelen en is gastcolumnist voor onder andere Het Parool.

Workshopverslag: Hoe schrijf je een goed slam-gedicht?
Alexis de Roode
 

Wat zijn de kenmerken van een goed Poetry Slam-gedicht? Hoe gebruik je de klank van verschillende klinkers in jouw voordeel, en hoe kom je aan inspiratie als je al een tijdje naar een leeg document staart? Tijdens een workshop Schrijven deelde schrijven Alexis de Roode zijn tips met de halve finalisten van het NK Poetry Slam.
 
Poëzie is taal die de aandacht op zichzelf vestigt, en niet alleen op datgene wat verteld wordt. In poëzie is de taal zelf de kunst.
 
Lees verder...

Alexis de Roode

Alexis de Roode (1970) debuteerde in 2005 bij Uitgeverij Podium met de dichtbundel Geef mij een wonder. Daarna volgden Stad en Land (Podium, 2008), Gratis tijd voor iedereen (Podium, 2010) en Een steen openvouwen (Podium, 2017). Hij trad op bij de Nacht van de Poëzie, Lowlands, het Crossing Border Festival, het Tuinfeest en vele andere podia. Hij was lange tijd mede-organisator en presentator van Het Poëziecircus en haalde in 2006 het NK Poetry Slam naar Utrecht. De Roode woont afwisselend in  Nederland en Zweden.

Workshopverslag: Hoe presenteer je jezelf als schrijver?
Lisa Weeda
 
Wat is je verhaal? Waarom doe je wat je doet, en hoe zorg je ervoor dat iemand jouw werk wil blijven volgen? Hoeveel tijd besteed je aan je kunst, en hoeveel geld kun je ervoor vragen? Lisa Weeda is schrijver, programmamaker en gaf al bij verschillende instanties les over cultureel ondernemerschap. Ze gaf de halve finalisten voor het NK Poetry Slam 2020 een workshop over jezelf als maker te presenteren.
 
Ben je zelf een maker? Vraag je dan eens af: Wat voor een maker ben ik? Neem een minuut om op te schrijven wat doe je, welk onderwerp fascineert je en wat is er echt belangrijk voor je werk. Is het belangrijk om te weten wat voor een maker je bent of is het ook genoeg om te maken ‘omdat je het gewoon leuk vindt’?
 
Lees verder...

Foto © Gaby Jongenelen

Lisa Weeda (1989) schrijft proza. Ze maakt literair programma bij Mooie Woorden in Utrecht, geeft les aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten en de Rockacademie en regisseerde de VR-productie ROZSYPNE over het oorlogsgebied in Oekraïne, die in maart 2019 in première ging op het Passa Porta Festival. Haar werk verscheen onder meer in Das Magazin, de Volkskrant, de Revisor en Tirade. In 2015 werd ze geselecteerd voor het Slow Writing Lab. In 2016 nam ze deel aan de Parijsresidentie van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en verscheen bij Wintertuin Uitgeverij haar chapbook De benen van Petrovski. Momenteel werkt ze aan haar debuutroman, die zal verschijnen bij De Bezige Bij.

Friemeldrift, oefenen voor de spiegel en battle strategie
Tips voor deelname aan een slam
 

Je doet binnenkort mee aan een slam. Je tekst heb je misschien al, je tekst in de huiskamer voordragen heb je ook al in de vingers, maar hoe ga je dat op een podium doen? Hoe zorg je dat je niet de hele tijd aan je papiertje staat te friemelen, hoe win je een publiek voor je en hoe serieus moet je de jury nemen?
 
Deze tips helpen je op weg.
 

Lees verder...

Foto: Patrick Post.
Scroll naar boven